La resistència és fútil, seràs assimilada…

La nova màquina que hem de preparar està al seu lloc -i encara no sabem com hem estat capaços de ficar-la allà- el monitor connectat, hem suat per passar el cable de xarxa per espais on ni les aranyes gosen passar… Encenem el monitor, arrenquem i iniciem des del CD d’instal·lació, la nostra distribució comença a carregar, ens passem una o dues hores -o més- instal·lant, modificant, ajustant, actualitzant,… cacharreando per dir-ho amb un terme simplificat, i en el moment que, satisfets perque tot està perfecte i funciona, reiniciem. ¡El horror, el horror!

Sí, en el moment que reiniciem el monitor es posa en marxa, tot comença a carregar i plufffffff!. Sembla apagar-se i desapareix tot el senyal encara que els ventiladors continuen funcionant, el disc dur continua girant. Aparentment, no hi ha sol·lució.

Amb el temps, i després de moltes hores de desesperació, he simplificat el problema amb tres solucions, de menys a més agressiva.

nomodeset

Arrenquem la màquina, editem els paràmetres d’entrada i afegim nomodeset al kernel de manera que una part del control gràfic queda anul·lada i en una gran majoria de casos ja podem funcionar. Ara només ens queda fixar aquesta modificació un cop hem recuperat l’accès a la màquina tot editant els paràmetres d’entrada del sistema –/boot/grub/menu.lst si encara feu servir el grub 1- i deixant-lo escrit.

acpi=off

Mala sort, la solució anterior no ha funcionat. tenim una segona opció molt més agressiva (es pot moderar, el comandament acpi accepta moltes variables, però en aquests moments acostumes a estar fart, cansat i sense temps, així que vas sobre segur) de la mateixa manera que el paràmetre anterior. Aquesta vegada estem anul·lant la majoria -o tota- la gestió d’energia de la màquina pero si funciona… La fixació és com a l’anterior.

apm=off

Aquesta és una alternativa per màquines amb hardware vell. És idèntic al paràmetre anterior però en algun cas molt estrany cal combinar-los. La fixació, idem.

Combinacions

Evidentment, existeix la possibilitat que calgui combinar els dos paràmetres acpi / apm amb el nomodeset. Aquest cas es comú quan fem servir KVM a sales de servidors, per exemple.

Els tres a la vegada

El més agressiu de tots. Només m’ho he trobat dues vegades en màquines clòniques on segurament cada peça es dedicava a estomacar-se amb les del costat; si no, no entenc la necessitat d’unes mesures tan extremes. Tot i això, creieu-me que alguna vegada he hagut de fer-ho servir.

Amb aquests paràmetres podeu mirar la màquina rebel amb ulls ferms i exposar-li clarament els fets: “La resistència és fútil, seràs assimilada”.

Fins després.

Amb la col·laboració d’Àngel Hernández Rayo.
Aquesta entrada ha esta publicada en Linkat Edu 11.4, Nivell mitjà., Pantalla., Pissarres Promethean, Servidor gràfic, Xorg. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a La resistència és fútil, seràs assimilada…

  1. Retroenllaç: Reincidint en el mode gràfic. | Linkat a la trinxera

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s