Danys… disculpeu, beneficis colaterals de trastejar.

Bon dia.

Una de les tasques més exigents i problemàtiques a nivell tècnic que hem de gestionar és l’activació i posada en servei dels servidors LTSP. Davant el paper la solució és fantàstica i senzilla. Preparem una única màquina potent i anem penjant d’ella terminals on els usuaris poden treballar…

Sí, efectivament: No és tan fàcil. Per resumir el tema -ja dedicaré un post sencer a la creació d’aquesta maquina- hem de fer una màquina autònoma. Després fer-la client del servidor central i després activar els serveis DHCP i TFTPboot. L’objectiu és que els terminals, totalmente depenents del servidor d’aula tinguin també accès a Internet i als usuaris particulars.

Tanmateix, de vegades ens és útil tenir una sèrie d’usuaris locals predefinits en aquesta estranya màquina híbrida client-servidor per a alumnes que no tenen encara el seu usuari, per a gent que hi treballi en jornades especials,…

Això ens dóna un greu problema perque la conversió de màquina autònoma a client fa que els usuaris locals s’hagin de crear a la carpeta /home-local i no pas al /home, carpeta reservada per als usuaris LDAP.

Però la Linkat 12.04 (Ubuntu 12.04) presenta una particularitat en la gestió dels usuaris. Moltes de les funcions a les quals estem acostumats amb altres gestors no es veuen enlloc. Fins i tot la instal·lació del gnome-system-tools, que recomano, no resol el problema perque el sistema intenta crear els usuaris nous a la carpeta /home i és bloquejat en el procès permanentment.

Solució? Diverses:

1.- Fem tots els usuaris abans de llençar la configuració de client… poc viable perquè si ens trobem amb el cas a posteriori ens implicaria refer totalment la màquina.

2.- Fem els usuaris nous des de consola -Uuuuuuuhhhhh!! Zuto!- amb el comandament adduser –home. Per exemple crearíem l’Usuari 15 amb el comandament:

adduser –home /home-local usuari15

3.- La millor, en la meva opinió.

a) Abans de crear els usuaris editem, com  a root, el fitxer /etc/adduser.conf.

b) Cerquem una clau anomenada DHOME, la qual contindrà el valor /home. El substituïm per /home-local. A partir d’aquest moment tots els usuaris nous que generem en aquesta màquina es crearan al lloc que els correspon sense interferir al /home.

Línea original: DHOME=/home

Línea modificada: DHOME=/home-local

4.- I ara… no guardeu encara el fitxer perque guarda sorpresses. continuem baixant i ens trobarem amb això:

# Set this if you want the –add_extra_groups option to adduser to add# new users to other groups.

# This is the list of groups that new non-system users will be added to# Default:

#EXTRA_GROUPS=”dialout cdrom floppy audio video plugdev users”

# If ADD_EXTRA_GROUPS is set to something non-zero, the EXTRA_GROUPS# option above will be default behavior for adding new, non-system users

#ADD_EXTRA_GROUPS=1

Sorpresa, sorpresa… tota una sèrie de grups que no són activats i que tenen molt a veure amb el problema de l’Ubuntu 12.04 de bloquejar la gestió del so al usuaris no administradors -o al root, ja posats. Sí, al root.-

A veure què passa si descomentem les següents dues línees:

Original: #EXTRA_GROUPS=”dialout cdrom floppy audio video plugdev users”

Modificació: EXTRA_GROUPS=”dialout cdrom floppy audio video plugdev users”

I la següent:

Original: #ADD_EXTRA_GROUPS=1

Modificació: ADD_EXTRA_GROUPS=1

Et voilà!. Ja podem guardar les modificacions i els nous usuaris es poden crear sense problema des de la gestió gràfica i, a més, tenen control sobre el volum de la màquina.

Aquesta segona opció no la tenim amb la configuració del comandament useradd (/etc/default/useradd), on només podríem configurar el directori. També és útil, però no tant.

Fins després.

Aquesta entrada s'ha publicat en Linkat 12.04, So., usuaris locals, usuaris nous i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Danys… disculpeu, beneficis colaterals de trastejar.

  1. Josep M ha dit:

    Un article molt interessant!!

    Josep M

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s